Monday, December 15, 2008

MAKNA MEMBACA BISMILLAH

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mau mengerjakan kewajiban agama dan tidak mau berbuat kebaikan.
Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak berkata dan setiap kali dia hendak memulai sesuatu pekerjaan sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan malahan memperolok-olokkan isterinya.
Suaminya berkata sambil mengejak, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah."

Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya.
Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu."
Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan uang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini" .
Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang aman, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya.
Kemudian dengan sembunyi - sembunyi suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan kotak uang ke dalam perigi di belakang rumahnya.

Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku uang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan."
Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan uang itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah S.W.T. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan kotak uang dan menyerahkan uang itu kepada suaminya kembali.

Alangkah terkejutnya suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja.


5 comments:

 1. Saya yakin, trio bomber Bali: Amrozi dan kawan-kawan, juga mengucapkan Bismillah saat memulai aksinya.

  ReplyDelete
 2. Subhanallah..

  thanks sudah mengingatkan untuk selalu membaca basmalah dalam beraktifitas :)

  ReplyDelete
 3. Subhanallah
  keajaiban bismillah...

  ReplyDelete
 4. dan jangan lupa setelahnya juga ada Alhamdulillah ......

  ReplyDelete
 5. Dengan menyebut Nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..

  ReplyDelete